Entresolvloer Pluripharm extra hoog

Farmaceutische groothandel kiest voor Holland Storage Solutions voor “onmogelijke” extra ruimte

Pluripharm Groep, een farmaceutische groothandel voor vooral zelfstandige apothekers, besloot extra ruimte te creëren boven een bestaand etagemagazijn voor een speciale geautomatiseerde orderpickoplossing. Pluripharm Groep, een farmaceutische groothandel voor vooral zelfstandige apothekers,  besloot extra ruimte te creëren boven een bestaand etagemagazijn voor een speciale geautomatiseerde orderpickoplossing. Holland Storage Solution leverde en bouwde, in samenwerking met hoofdaannemer Kok, een speciale entresolvloer met een vrije hoogte van ruim 6 meter.

Tienduizenden orderregels per dag

Pluripharm Alkmaar is onderdeel van de Pluripharm Groep, waartoe onder meer ook Distrimed behoort. In Alkmaar staat een logistiek centrum dat apothekers, poliklinische en ziekenhuisapotheken voorziet van bestellingen. Op het industrieterrein Overdie staan verschillende, volle magazijnen die de groei van het bedrijf weerspiegelen. In Alkmaar werken circa 250 mensen, waarvan bijna 200 in de logistiek. Zij houden zich dagelijks bezig met het verwerken van 30.000 tot 40.000 orderregels. Bestellingen die voor 18.00 uur binnen komen, worden ’s ochtends vóór 8 uur al geleverd. De voorraad telt 15.000 SKU’s (een van de compleetste assortimenten in Nederland) is verdeeld over verschillende magazijnsystemen. Pluripharm werkt onder meer met het Central Filling concept, dat staat voor het centraal gereedmaken van geneesmiddelen: bestellingen pakken, plakken en verpakken op een externe locatie. De recepten worden verzameld in een grote ruimte met paternosterkasten en conveyorsystemen, waarbij meerdere orders per langskomende transportbox worden verzameld. Central Filling is vooral geschikt voor herhaalrecepturen en apothekers krijgen de medicijnen “toonbank-klaar” aangeleverd.

Baxtering is een andere kracht van het bedrijf: het samenstellen en aanleveren van weekrollen ten behoeve van de individuele patiënt.

Farmaceutische groothandel kiest voor Holland Storage Solutions voor "onmogelijke" extra ruimte
Met de extra ruimte kan Pluripharm haar A-Frames installatie optimaal benutten

900 vierkante meter vloeroppervlak extra

Maarten Huisman, Operationeel Manager Logistiek bij Pluripharm, heeft deze groei van nabij meegemaakt. Hij werkt al 12 jaar in verschillende logistieke functies bij het bedrijf en de laatste 2 jaar in zijn huidige rol. Hij vertelt: “De groei is er altijd al geweest, maar toen enkele jaren geleden Mediq Apotheek werd overgenomen door Brocacef, was er wel de conditie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat Brocacef activiteiten moest afstaan. Anders zou het bedrijf te groot zou worden ten opzichte van de klanten en de zorgverzekeraars”.

Pluripharm profiteerde van deze gelegenheid en wist de business bijna te verdubbelen. Maar het succes had ook een keerzijde in het magazijn: de ruimte op de verschillende locaties werd steeds krapper. Maarten vervolgt: “Toen wij besloten om met A-frames, een nieuwe geautomatiseerde orderverzameloplossing, te gaan werken, was het even puzzelen om te kijken waar deze geïntegreerd zouden kunnen worden. Wij zijn met ons vaste bouwbedrijf Kok Montage naar oplossingen gaan kijken en kwamen uiteindelijk uit bij Holland Storage Solutions.”

Holland Storage Solutions stelde voor om een vrijstaande entresolvloer boven een bestaand magazijnsysteem van twee verdiepingen te plaatsen. Op een hoogte van 6,5 meter, creëerde het een nieuw vloeroppervlak van bijna 900 m2, zodat het A-Frame systeem een plek kon krijgen. Conveyorsystemen zorgen voor de aan- en afvoer van de producten. Medewerkers kunnen via een stalen trap naar boven. Uiteraard voldoet de hele constructie aan de bekende Europese normen, evenals de ARBO normen.

Farmaceutische groothandel kiest voor Holland Storage Solutions voor "onmogelijke" extra ruimte

Holland Storage Solutions voor maatwerkaanpassingen in magazijnen

Maarten Huisman vertelt verder: “De vloer is enige maanden geleden opgeleverd en we zijn nu het nieuwe A-Frame systeem aan het testen. Omdat de vloer in een bestaande situatie moest worden ingebouwd, werkte Holland Storage Solutions vooral ’s nachts om het orderproces niet te verstoren. De hele klus werd in slechts 3 weken geklaard, waardoor wij snel door konden pakken. Dit is slechts één voorbeeld van de flexibiliteit van Holland Storage Solutions. Niet voor niets vragen wij hen sindsdien regelmatig voor maatwerk aanpassingen in ons magazijn.” Naast complete projecten wordt Holland Storage Solutions vaak gevraagd om bestaande situaties te optimaliseren. Liefst binnen een zeer korte periode en zonder onderbreking van de lopende werkzaamheden.

Leave a Reply

Deel deze pagina

Kopieer deze link

Kopieer