Holland Storage Solutions helpt DHG met aantrekkelijk maken logistiek vastgoed

David Hart Groep

DHG (David Hart Groep), specialist in hoogwaardig logistiek vastgoed, heeft Holland Storage Solutions gevraagd voor de installatie van een speciale entresolvloer in een magazijn in Ede, zodat het pand voor een breder publiek aantrekkelijker wordt. Het pand is per 1 augustus in de portefeuille opgenomen.

 DHG bezit op dit moment een vastgoedportefeuille bestaande uit 550.000 m² bestaande bouw en 750.000 m² bouw in ontwikkeling op aangekochte bouwlocaties. In totaal bezit het bedrijf 2,6 miljoen m² aan grondoppervlakte, waarvan maar liefst 70% logistiek. De komende jaren gaat het bedrijf haar logistieke portefeuille versterken met de ontwikkeling van haar warehouseconcept: hoogwaardige SMARTLOG-distributiecentra (afgeleid van de woorden ‘Smart’ en ‘Logistics’).

Holland Storage Solutions helpt ons op niet geringe wijze om een logistiek pand te creëren dat voor veel bedrijven vanwege de locatie en de mogelijkheden aantrekkelijk zal zijn

Een specifiek magazijn

DHG is dus voortdurend op zoek naar nieuwe kansen om logistiek vastgoed te ontwikkelen. In Ede kwam op de Celsiusstraat een logistiek distributiecentrum vrij door het faillissement van Kinzo gereedschappen. Het pand lag gunstig gelegen op een A1 zichtlocatie aan de A12 en de A30 en bood vele mogelijkheden. Behalve een opvallend kantoorpand omvatte de locatie tevens twee grote bedrijfshallen van resp. 14.000 m2 en 12.000 m2. De eerste hal was volledig ingericht met palletstellingen en de tweede hal omvatte een volautomatisch shuttlemagazijn. DHG schakelde Stelbograaf, zusterbedrijf van Holland Storage Solutions, in om het pand leeg te ruimen en zo geschikt te maken voor verhuur.

Al snel daarna kon DHG een deel van de locatie verhuren aan A.S. Watson Benelux (Kruidvat).

De tweede hal heeft een vrije hoogte van 19 meter. Om ESFR-sprinklerinstallaties boven de palletstellingen te kunnen toepassen is een maximale hoogte van ca. 12 meter toegestaan. Om toch een efficiënt warehouse te kunnen ontwikkelen stelde DHG voor om een entresolvloer op 12 meter hoogte in de hal te plaatsen en ging Holland Storage Solutions aan de slag met de engineering ervan. Hierdoor werd enerzijds het verhuurbaar vloeroppervlak verdubbeld en anderzijds de begane grond met palletstellingen en ESFR-sprinkler optimaal ingericht voor de warehousefunctie. Meerdere partijen werd gevraagd om mee te werken aan de ideale oplossing en uiteindelijk werd Holland Storage Solutions de opdracht voor de speciale entresolvloer gegund.

Al snel nadat de plannen voor een efficiënt ingericht warehouse in voorbereiding waren besloot A.S. Watson alsnog ook de tweede hal te huren nadat de verbouwingswerkzaamheden afgrond zijn, per 1 augustus 2018, voor een termijn van 10 jaar. Het totale DC is daarmee aan Watson verhuurd, met uitzondering van 2.600 m² volledige zelfstandige kantoorruimte.

Klaarmaken voor verhuur

Jan Verbakel is Technical Manager bij DHG en mede verantwoordelijk voor het technisch beheer van een deel van de portefeuille van DHG. Hij vertelt: “Het is nu onze taak om deze hal zo aantrekkelijk te maken voor een brede doelgroep. Het was zeker een voordeel dat Holland Storage Solutions al bekend was met dit pand door de eerdere werkzaamheden en zij toonden ook het meeste initiatief tijdens het bedenken van een oplossing. Zo waren zij bijvoorbeeld ook de enige partij die voorstelde om de bestaande palletstellingen uit het eerste pand weer op te bouwen in deze hal. Dat is niet alleen gunstig voor het kostenplaatje, maar ondersteunt ook het streven om zo duurzaam mogelijk te opereren.” Na de demontage van het shuttlesysteem bleek dat het systeem op een 60cm verzonken vloer stond. Deze moest worden opgevuld om niveauverschillen te elimineren. Verder werd de vloer versterkt met poeren op de plekken waar de kolommen van de entresolvloer komen om de belasting optimaal aan te kunnen. Nu het voormalige automatische magazijn weer een conventionele ruimte zal worden, wordt de hal uitgebreid met nieuwe LED verlichting, een nieuwe sprinklerinstallatie en nieuwe heaters.

De bouw van de entresol met 10.000 m2 vloeroppervlak is in volle gang en de enorme klus zal in slechts 8 weken moeten worden geklaard. Voor een vloer op ruim 12 meter hoogte kent het een ongekend hoge vloerbelasting van 1.000 kg per vierkante meter vanwege de wens van DHG om de ruimte boven de vloer multifunctioneel te laten zijn. De vloer is toegankelijk via 6 trappenhuizen.

Holland Storage Solutions helpt ons op niet geringe wijze om een logistiek pand te creëren dat voor veel bedrijven vanwege de locatie en de mogelijkheden aantrekkelijk zal zijn. Het magazijn kan bijvoorbeeld gebruikt worden als buffermagazijn en het is natuurlijk ook erg handig dat de bestaande palletstellingen ter beschikking komen van de huurder,” zo concludeert Jan Verbakel.

Kerncijfers tussenvloer

  • Hoogte onderzijde vloer                  : 11.612 mm
  • Hoofdbalken                                    : 3.504 m1 profiel C550
  • Kinderbalken                                   : 19.360 m1 profiel C300
  • Vierkante meter vloeroppervlak     : 10.000 m2
  • Aantal kolommen                            : 325 stuks
  • Draagvermogen                               : 1000 kg/m2

Leave a Reply